FAQ
-
1. Ποιοι αποτελούν την κριτική επιτροπή του ATHENAIOOC; Open or Close
Όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής του ATHENAIOOC έχουν μακρά εμπειρία στην οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου, διαθέτουν πιστοποίηση δοκιμαστή από διεθνείς ή εθνικούς φορείς πιστοποίησης και έχουν συμμετάσχει επανειλημμένως ως κριτές σε καθιερωμένους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου. Με βάση τον κανονισμό του διαγωνισμού, τα 2/3 των κριτών του προέρχονται από το εξωτερικό και κατέχουν εξέχουσα θέση στο ελαϊκό γίγνεσθαι της χώρας τους, αλλά και στο διεθνές, κάποιες φορές μάλιστα θέσεις-κλειδιά, όντας ακόμα και διασημότητες του χώρου. Πατήστε εδώ για να δείτε τα μέλη της κριτικής επιτροπής και τα βιογραφικά τους.
-
2. Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στον ATHENAIOOC, γιατί να συμμετάσχω σε ένα διεθνή διαγωνισμό στην Ελλάδα και ποια θα είναι τα ενδεχόμενα οφέλη από τη συμμετοχή μου; Open or Close
Στον ATHENAIOOC μπορούν να συμμετάσχουν ελαιόλαδα από όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, βορείου και νοτίου ημισφαιρίου, τα οποία έχουν αμιγώς εμπορικό σκοπό, φέρουν νόμιμη ετικέτα και εμφιαλώνονται σε συσκευασία έως και 1lt. Επιπλέον, μπορούν να συμμετάσχουν και ελαιόλαδα ειδικής κατηγορίας, αρωματισμένα ή εμπλουτισμένα με βότανα, μπαχαρικά κ.ά. («flavored» ή «infused»). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον κανονισμό (§2.1).
Τα οφέλη για ένα ελαιόλαδο από την εν γένει συμμετοχή του σε έγκριτους διαγωνισμούς ελαιολάδου είναι προφανή (ακόμα και αν αυτό δεν διακριθεί, ειδικά εφόσον η διοργάνωση του διαγωνισμού αποστέλλει ειδική και βέβαια εμπιστευτική πληροφόρηση για την εικόνα και των μη διακεκριμένων ελαιόλαδων στον παραγωγό ή όποιον άλλον αποστολέα τους, περί ελαττωμάτων κ.λπ. – όπως κάνει ο ATHENAIOOC). Τα κυριότερα εξ αυτών είναι τα εξής:
- Βελτίωση της θέσης του βραβευμένου ελαιολάδου στον ανταγωνισμό και εξασφάλιση περισσότερων διαπραγματευτικών εργαλείων για την τοποθέτησή του στην αγορά.
- Πρόσδοση κύρους, διαφοροποίησης και υπεραξίας στα μάτια του καταναλωτή ή και του εμπόρου, μέσω του αυτοκόλλητου που θα κολληθεί στη φιάλη του βραβευμένου ελαιολάδου, ακόμα και αν καταναλωτές και έμποροι δεν γνωρίζουν το διαγωνισμό ελαιολάδου που το απένειμε (καθαρά δηλαδή στο πλαίσιο βασικού μάρκετινγκ).
- Ηθική ικανοποίηση του κάθε παραγωγού για το μόχθο και τις προσπάθειές του.
O ATHENAIOOC είναι ένας από τους πλέον ανερχόμενους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου του κόσμου, αν όχι ο πλέον ανερχόμενος και το όνομά του είναι ήδη ακουστό και σεβαστό. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο σε επίπεδο αυξανόμενου αριθμού δειγμάτων και εμπιστοσύνης από σημαντικούς ελαιοπαραγωγούς, που με ελαιόλαδά τους συμμετέχουν σε πολλούς έγκριτους διαγωνισμούς του κόσμου και σαρώνουν τα βραβεία, αλλά και σε επίπεδο εμπιστοσύνης εγνωσμένων και συχνά διάσημων κριτών, που τιμούν την επιτροπή του ATHENAIOOC ως μέλη της (στην ενότητα «Αρχείο» της ιστοσελίδας μπορείτε να ενημερωθείτε για τις διοργανώσεις των προηγούμενων ετών).
Εκτός όμως αυτού, υπάρχει και ο συμβολισμός του ATHENAIOOC όσον αφορά τον τόπο διεξαγωγής του και βέβαια τη γενέτειρά του, την Ελλάδα, όπου αποτέλεσε αρχή των πάντων για το ελαιόλαδο και πρωταγωνιστεί και σήμερα με διάφορους τρόπους στο χώρο αυτό. Όλα αυτά καθιστούν τη συμμετοχή στον ATHENAIOOC μια άκρως ολοκληρωμένη επιλογή διαγωνισμού και μάλιστα ποικιλοτρόπως. Για πολλούς δε ελαιοπαραγωγούς, που βλέπουν το ελαιόλαδο ως αγαθό και σέβονται την ιστορία του, η επιλογή αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και «όραμα».
-
3. Ποια είναι η διαδικασία συμμετοχής, μέχρι πότε μπορώ να στείλω αίτηση, με πόσα δείγματα μπορώ να συμμετέχω και με τι κόστος; Υπάρχουν ειδικές τιμές εάν συμμετάσχω με περισσότερα από ένα δείγματα; Open or Close
Για τη συμμετοχή ελαιολάδου θα πρέπει να συμπληρωθεί η αίτηση συμμετοχής (πατήστε εδώ) και να σταλεί ηλεκτρονικά, μαζί με τη χημική ανάλυση του ελαιολάδου και το αποδεικτικό πληρωμής, στο email info@vinetum.gr.
Για να δείτε τις σχετικές καταληκτικές ημερομηνίες πατήστε εδώ (§2.7 & 6.1). Η συμμετοχή στον ATHENAIOOC μπορεί να γίνει με όσα διαφορετικά δείγματα ελαιολάδων επιθυμεί η κάθε συμμετέχουσα εταιρεία, αρκεί αυτά να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό.
Για τα κόστη συμμετοχής πατήστε εδώ (§2.3). Εφόσον η αίτηση και το αποδεικτικό πληρωμής αποσταλούν εντός της περιόδου που ισχύει η προσφορά «early bird» η τιμή συμμετοχής είναι προνομιακή.
Επιπλέον, για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν με περισσότερα από ένα δείγματα έχει καθορισθεί ειδική συνδυαστική εκπτωτική πολιτική, που εξαρτάται από τον αριθμό δειγμάτων που θα αποστείλουν (για λεπτομερείς πληροφορίες πατήστε εδώ (§2.3). Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε με κατάθεση στην τράπεζα, είτε με χρέωση πιστωτικής κάρτας μέσω συστήματος Pay Pal, είτε με επιταγή προς την εταιρεία Βινέτουμ ΜΕΠΕ (Vinetum Ltd).
-
4. Πόσες φιάλες πρέπει να στείλω από κάθε κωδικό δείγματος, ποια η διαδικασία αποστολής και μέχρι πότε πρέπει να έχουν παραλειφθεί τα δείγματα από τον ATHENAIOOC; Open or Close
Ο αριθμός των φιαλών που πρέπει να αποσταλούν στον ATHENAIOOC εξαρτάται από τη χωρητικότητα της συσκευασίας κάθε ελαιολάδου (πατήστε εδώ – §2.5). Πάνω στη συσκευασία (σε κάθε φιάλη ή άλλο είδος συσκευασίας), στο κιβώτιο, όπως και στο δελτίο αποστολής πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη «δείγμα χωρίς εμπορική αξία».
Για τις σχετικές ημερομηνίες πατήστε εδώ (§2.7 & 6.1). Μετά την παραλαβή των δειγμάτων και το σχετικό έλεγχο από την τεχνική επιτροπή θα σας αποσταλεί επιβεβαιωτικό email και ενημέρωση (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ – §3.1).
-
5. Πρέπει να παρευρεθώ και εγώ στο διαγωνισμό και να είμαι εκεί κατά τη διεξαγωγή του; Open or Close
Η παρουσία των δειγμάτων είναι αρκετή για να διαγωνισθούν, ενώ δεν προβλέπεται η παρουσία του παραγωγού ή στελεχών του. Εξ άλλου, σημαντικό είναι η κριτική επιτροπή να μπορεί να τελέσει απρόσκοπτα και ανενόχλητα το έργο της, χωρίς να αποσπάται η προσοχή της από την παρουσία προσώπων ή άλλων συμβάντων. Ωστόσο, η παρουσία παραγωγών ή στελεχών τους είναι επιθυμητή κατά την ειδική τελετή απονομής των βραβείων.
-
6. Ποιον επιβαρύνει το κόστος αποστολής των δειγμάτων καθώς και το κόστος εκτελωνισμού εάν απαιτηθεί; Open or Close
Το κόστος αποστολής των δειγμάτων καθώς και οι πιθανοί φόροι ή έξοδα εκτελωνισμού που ενδέχεται να προκύψουν δεν επιβαρύνουν τη διοργανώτρια εταιρεία, αλλά αποκλειστικά τη συμμετέχουσα στο διαγωνισμό, η οποία είναι υπεύθυνη και για τον εκτελωνισμό των ελαιολάδων της (δειγμάτων). Η διοργανώτρια εταιρεία του ATHENAIOOC ουδεμία ευθύνη φέρει για την ποιοτική κατάσταση των δειγμάτων μέχρι την ώρα παραλαβής τους στο χώρο της (πατήστε εδώ – §2.6 και διαβάστε προσεχτικά το σχετικό εδάφιο του κανονισμού).
-
7. Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και πως μπορώ να ενημερωθώ για αυτά; Open or Close
Τα αποτελέσματα του ATHENAIOOC θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, www.athenaoliveoil.gr. Πατήστε εδώ – §5.3 και ενημερωθείτε για την ακριβή ημερομηνία και ώρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
-
8. Το ελαιόλαδο μου έχει ήδη αξιολογηθεί θετικά από διαπιστευμένο οργανοληπτικό πάνελ δοκιμαστών και διαθέτει ήδη πιστοποίηση ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο». Γιατί λοιπόν να συμμετάσχω και στον ATHENA; Υπάρχει διαφορά στις αξιολογήσεις; Open or Close
Σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, η αξιολόγηση του ελαιολάδου από τα διαπιστευμένα οργανοληπτικά πάνελ αφορά την ανίχνευση θετικών και αρνητικών ιδιοτήτων κάθε ελαιολάδου με σκοπό την κατάταξή του σε κάποια κατηγορία (εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο ή λαμπάντε), σύμφωνα με την παρουσία του φρουτώδους, την παρουσία (ή μη) και την ένταση ελαττώματος ή ελαττωμάτων, χωρίς να αξιολογείται σφαιρικά η γεύση και η περαιτέρω ποιότητα του προϊόντος. Στους διεθνείς διαγωνισμούς οι κριτές αξιολογούν σφαιρικά τη γεύση κάθε διαγωνιζόμενου ελαιολάδου, δίνοντας έμφαση στη πολυπλοκότητα των αρωμάτων, τη γευστική αρμονία, την επίγευση κ.ά. Στοιχεία δηλαδή που αφορούν την ποιότητα του ελαιολάδου καθορίζοντας και τη σταθερότητα της γεύσης του σε βάθος χρόνου, κρίνοντας τελικά και την ανταπόκριση που θα μπορούσε να έχει στη διεθνή αγορά, εντός του συγχρόνου υφιστάμενου ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές αξιολογήσεις, όσον αφορά το στόχο τους και όχι μόνο, η δεύτερη εκ των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε βράβευση, με μία διάκριση που θα αποτελέσει και εργαλείο μάρκετινγκ για το προϊόν.
-
9. Γιατί όλοι οι διαγωνισμοί δεν δίνουν ίδιες βαθμολογίες και διακρίσεις και έτσι το ίδιο ελαιόλαδο σε κάποιον διαγωνισμό κερδίζει διάκριση και σε κάποιον άλλο διαφορετική ή ακόμα και καμία διάκριση; Open or Close
Εάν θεωρήσουμε πως το δείγμα του ίδιου ελαιολάδου που λαμβάνει μέρος σε κάθε διαγωνισμό δεν έχει υποστεί κάποιου είδους ποιοτική αλλοίωση, πολλοί είναι οι λόγοι που αυτό μπορεί σε κάποιους διαγωνισμούς να βραβευθεί, σε άλλους όχι ή να διακριθεί με διαφορετικό μετάλλιο (γι’ αυτό άλλωστε ακόμα και τα κοινώς αποδεκτά ως κορυφαία ελαιόλαδα του κόσμου λαμβάνουν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς):
- Τα μέλη της επιτροπής κάθε διαγωνισμού διαφέρουν, τόσο σε επίπεδο, όσο και ανά πάνελ και ανάλογα διαφορετικές είναι και οι εκτιμήσεις τους. Όσον αφορά τα μέλη της επιτροπής του, ο ATHENAIOOC επιλέγει μόνο έγκριτους και εγνωσμένους κριτές, τόσο για το επίπεδό τους, όσο και για την αναγνωρισιμότητά τους στο διεθνές ελαϊκό γίγνεσθαι. Σχετικά με ενδεχόμενες διαφορές ανά πάνελ επιτροπής ο ATHENAIOOC περιχαρακώνει τη μέγιστη δυνατή συνάφεια μεταξύ τους, μέσω της καλύτερης δυνατής τήρησης της γραμμής που δίνεται από τον Leader της επιτροπής, που είναι άτομο κύρους και παγκόσμιας αποδοχής από τον ελαϊκό χώρο. Εφαρμόζονται δε ειδικές γευστικές δοκιμές για την καλύτερη δυνατή βαθμονόμηση – εξισορρόπηση των πάνελ της επιτροπής, ώστε οι αξιολογήσεις τους να κυμαίνονται όσο γίνεται στο ίδιο επίπεδο, σχεδόν σαν να γίνονταν όλες από ένα πάνελ.
- Κάθε αξιολόγηση αποτελεί ένα στιγμιότυπο στο χρόνο, κύρια σημεία του οποίου είναι το ελαιόλαδο (κάθε συγκεκριμένη φιάλη), οι συγκεκριμένοι κριτές (που όσο υψηλό και να είναι το επίπεδό τους δεν παύει να είναι άνθρωποι), η στιγμή της αξιολόγησης και οι συνθήκες της. Όλα αυτά αποτελούν τις βασικές συνιστώσες, με συνισταμένη μια κυριολεκτικά «χαοτική» τελικά διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να επαναληφθεί απαράλλαχτη. Πόσο μάλλον όταν οι προαναφερόμενες συνιστώσες αλλάζουν (π.χ. άλλη φιάλη ελαιολάδου, που ακόμα και εάν είναι αναλλοίωτο δοκιμάζεται διαφορετική χρονική στιγμή, από διαφορετικούς κριτές, υπό διαφορετικές συνθήκες δοκιμής).
- Το εύρος των βαθμών που αφορά κάθε βραβείο (μετάλλιο) δεν είναι το ίδιο σε όλους τους διαγωνισμούς. Συνεπώς, ένα βραβευμένο ελαιόλαδο με χρυσό μετάλλιο σε κάποιον διαγωνισμό, σε έναν άλλο μπορεί να λάβει ασημένιο, παρότι θα έχει εξασφαλίσει κοντινό ή ακόμα και τον ίδιο βαθμό, λόγω του κανονισμού του εν λόγω διαγωνισμού περί βαθμών – μεταλλίων.
-
10. Μπορώ να δοκιμάσω τα βραβευμένα στον ATHENAIOOC ελαιόλαδα, ώστε να γνωρίσω τον ανταγωνισμό και να τα συγκρίνω με το δικό μου; Open or Close
Ναι, αφού πριν από την ειδική τελετή βράβευσης και απονομής διακρίσεων του ATHENAIOOC, προηγείται πολύωρη γευστική δοκιμή όλων των βραβευμένων στον ATHENAIOOC ελαιολάδων. Πρόκειται για μία «μίνι έκθεση» κορυφαίων ελαιολάδων, την οποία μπορούν να επισκεφθούν (και στην οποία προσκαλούνται) ελαιοπαραγωγοί, ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, έμποροι, τυποποιητές, ιδιοκτήτες ντελικατέσεν, αλλά και επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού ή απλοί φίλοι του ελαιολάδου – καταναλωτές.
Είναι η μόνη ανάλογη εκδήλωση για ελαιόλαδα (και δη αποκλειστικά υψηλής ποιότητας) που διοργανώνεται στην Ελλάδα και έχει ήδη τιμηθεί με την παρουσία, εκτός των ελλήνων ελαιοπαραγωγών, σπουδαίων βραβευμένων από τον ATHENAIOOC ελαιοπαραγωγών του εξωτερικού, που ήρθαν στην Ελλάδα μόνο και μόνο για αυτόν το σκοπό, από την πρώτη κιόλας διοργάνωσή του, το 2016. Αποτελεί όμως και μια σπάνια ευκαιρία για κάθε σχετικό επαγγελματία, για να δοκιμάσει όλα τα βραβευμένα ελαιόλαδα του ATHENAIOOC.
Θα γνωρίσει έτσι το διεθνή ανταγωνισμό, θα εμπλουτίσει τις γευστικές εμπειρίες του με άγνωστες για την ελληνική αγορά ποικιλίες και με ελαιόλαδα από διάφορες χώρες, θα ανταλλάξει απόψεις με άλλους ελαιοπαραγωγούς και αν η επαγγελματική ιδιότητά του το απαιτεί, ενδέχεται να επιλέξει ελαιόλαδα για επαγγελματική χρήση.